Reflectieverslag Symposium “De Overdracht”

  • 24 mei 2022
  • Nieuwsbericht
  • M&G Infectieziekten
IZB 7 (1)

12 mei 2022 was het eindelijk zover!!

Het 12e symposium georganiseerd door de vakgroep Infectieziekten -in samenwerking met V&VN en het RIVM-  is gehouden nadat vorig jaar het symposium niet kon doorgaan vanwege de corona pandemie.

Dientengevolge was iedereen er wel aan toe om even weer wat anders te doen dan of corona of de reguliere infectieziektebestrijding. We waren blij dat er zo’n grote opkomst was. Veel nieuwe collega’s maar ook weer veel oude en vertrouwde gezichten. Het fijn om elkaar na die tijd weer even te spreken.

Na de aftrap door Jolanda Rensink heeft Lian Bovee als dagvoorzitter het stokje overgenomen.
Zij heeft als eerste Marion Koopmans geïntroduceerd, alhoewel dat eigenlijk helemaal niet nodig was. Ze kan gerust door als BN-er tegenwoordig.
Marion nam ons mee vanaf het allereerste prille begin van de uitbraak in China naar de pandemie die het geworden is. Ook nam ze ons mee naar de markt in Wuhan en liet ze ons zien waarom en op welke manier men denkt dat daar toch echt de uitbraak begonnen is. Ze liet ons achter met de boodschap toch vooral op ons qui-vive te zijn voor opnieuw een uitbraak die mogelijk verstrekkende gevolgen kan hebben. We dachten tenslotte vooral dat, als er een ooit een pandemie zou komen,  dat dan toch wel met H1N1 te maken zou moeten hebben…. Dit gezegd hebbende, dat gevaar is nog niet geweken. Dat bleek wel later op de dag.

Daarna kwam Jantien Noorda, arts M&G en medisch milieukundige, aan het woord waarbij zij ons meenam in de omgevingswet en welke mogelijke gevolgen dit voor ons vakgebied heeft. De grote boodschap is eigenlijk dat we als professionals in de infectieziektebestrijding zeker een rol hebben als we denken aan aanleggen van parken, waterpartijen en bijvoorbeeld de trend voor groene daken of zelfs waterdaken. En natuurlijk dat alles wel in een gezonde en reële setting, want we zijn allemaal voor meer groen en meer bewegingsmogelijkheden. Kortom, koffie drinken met de collega’s van Leefomgeving of Medische Milieu Kunde kan helemaal geen kwaad!

Na de koffie en thee kwam Arnold van Vliet, bioloog aan de universiteit van Wageningen, aan de beurt en hij vertelde over de invloed van klimaatverandering en omgeving op de relatie tussen natuur en gezondheid. Zijn boodschap was ook vooral dat onze temperatuur stijgt en zodanig dat we straks in een mediterraan klimaat leven. Dat heeft consequenties voor het planten- en dus ook dierenrijk maar tevens voor onze zeespiegel. En daar was Arnold nog het minst gerust op.
En zijn boodschap was dan ook om de omgevingswet mede hierin te betrekken en vooral kijken naar de toekomst en niet naar korte termijn doelen met het streven overal maar te bouwen. Kijk ook naar wat dit betekent over 25 of 50 jaar.

Daarna kreeg Marieta Braks, medisch entomoloog, het woord. Zij is deskundig op het gebied van muggen en teken en neemt ons mee met de mug die het West Nile Virus overbrengt. Hoe is de status in Nederland voor het West Nile Virus? En hoe staat het dan met de andere ziektes die kunnen worden overgedragen door prikmuggen. Conclusie is dat het West Nile Virus zich min of meer wel gevestigd heeft in Nederland; dit virus wordt overgedragen door de gewone huis-, tuin en keuken mug. Het blijft dus belangrijk om vooral preventief na te denken hoe de mug zich niet kan voortplanten in de achtertuin bij wijze van spreken.

Toen was het lunchtijd! Het waren weer heerlijk broodjes. Het bijpraten was heerlijk in het zonnetje in de tuin van het RIVM!

Ton Oomen, verpleegkundige LCI RIVM, heeft een boekje geschreven. Als voorwacht bij het LCI zijn er veel, ook wonderlijke, vragen binnengekomen. Deze heeft hij gebundeld en dit is uitgebracht. Hij heeft een kleine toelichting gegeven waarbij  het boekje is uitgedeeld middels de goodie-bag aan het eind van de dag.

Na de lunch heeft Olaf Stenvers ons meegenomen in de vraag of zoönoses een grotere rol gaan spelen in de infectieziektebestrijding. Het antwoord is ja, zeker! Hij kijkt vooral naar de import van dieren door klimaatveranderingen, onze reisbewegingen waardoor we ook van alles (ongewild) mee nemen maar ook een blik naar onze veestapel. Zou dat anders moeten? En hoe dan?

Liesbeth Hoppentocht en Esther Meijer, 2 verpleegkundigen van GGD Flevoland hebben ons meegenomen in hun werkwijze hoe om te gaan met aviaire influenza. GGD Flevoland heeft veel kippenboerderijen in hun regio. Daarnaast zijn er veel nieuwe collega’s, tijd om de draaiboeken er toch weer eens bij te pakken en voor te bereiden op een uitbraak waarbij de eerste toch weer sneller komt dan verwacht.  Er zijn praktische hulpmiddelen opgesteld, makkelijk te pakken en logisch opgesteld. Door middel van evaluatie zijn er altijd verbeterpunten en die worden ook voortvarend opgepakt! Wat mooi was om te horen is het feit dat er naast de nare ruimingen ook ruimte is voor de menselijke kant. Het is en blijft niet niks als je als boer je levenswerk verwoest ziet worden.

Als afsluiting kwam Aura Timen ons nog toespreken. Zij is jaren lang hoofd LCI bij het RIVM geweest en sinds 15 april Hoofd afdeling eerstelijnszorg in het Radboud MC. Zij nam ons mee tijdens haar loopbaan als hoofd van het LCI. Ze benoemde een aantal belangrijke uitbraken die van invloed zijn geweest op ons vakgebied. De grootste is geweest de Wet Publieke Gezondheid die is vastgesteld in 2008. Ook deze pandemie zal weer gevolgen hebben voor de uitvoering van infectieziektebestrijding in Nederland. Hier wordt al over nagedacht, er zijn verschillende werkgroepen en denktanks. Als verpleegkundige lijkt dat misschien ver van het bed maar dat is het niet. Ook verpleegkundigen zijn kundig genoeg om hierin een waardevolle bijdrage te leveren.
Kortom, we zijn uitgenodigd!

Een mooie afsluiting van een fijne dag!

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)