Digitale medicatiecontrole groeit, maar nog niet genoeg

  • 24 oktober 2017
  • Nieuwsbericht
  • Medicatieveiligheid
  • V&VN Algemeen

<strong>Meer dan de helft van de verpleegkundigen en verzorgenden in de ouderenzorg vindt een digitale oplossing voor de medicatiecontrole noodzakelijk. In de praktijk gebruikt slechts 22% de digitale oplossing. Dit blijkt uit de jaarlijkse eHealth-Monitor van Nictiz en het Nivel.

Digitale medicatiecontrole maakt een dubbele controle makkelijker, vooral voor verpleegkundigen en verzorgenden in de wijk. Digitale dubbele medicatiecontrole maakt het voor hen mogelijk om overal waar ze op dat moment zijn hun collega te helpen bij medicatiecontrole voor een cliënt.

V&VN is positief over het gebruik van de digitale medicatiecontrole. Het is een efficiënte en veilige manier van werken voor verpleegkundigen en verzorgenden. Dubbele medicatiecontrole vergroot de patiëntveiligheid en verkleint de kans op fouten bij de medicatie.

Zorgverleners staan positief tegenover gebruik e-health

Naast oplossingen zoals de digitale medicijncontrole, geven verpleegkundigen en verzorgenden aan e-health ook te willen inzetten bij de digitale afstemming van zorg, en voor zorg op afstand. Maar ook dit gebruik van e-health blijft in de praktijk achter. Eerder dit jaar bleek al dat ook digitaal overdragen heel positief wordt ontvangen, maar dat de praktijk weerbarstig is omdat er nog te weinig standaardisatie van gegevens is.

Kansen voor e-health in ouderenzorg

Uit de positieve reacties op de mogelijkheden van e-health, blijkt dat er nog een flinke groei mogelijk is, juist voor het inzetten in de ouderenzorg. Verder onderzoek kan uitwijzen waarom gebruik achterblijft, welke belemmeringen daarin een rol spelen en hoe het gebruik verder gestimuleerd kan worden.

Lees verder:

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)