Golf zet door: 'Aantal coronapatiënten op de IC stijgt'
- 13 oktober 2022
- Nieuwsbericht
- Coronavirus
- V&VN Algemeen
V&VN ziet de toename van het aantal coronabesmettingen terug in de wijkverpleging, de verpleeghuizen en de ziekenhuizen. Afgelopen week zijn gemiddeld 913 covidpatiënten per dag in de Nederlandse ziekenhuizen behandeld. Dat is ongeveer evenveel als de zomergolf; de verwachting van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) is echter dat dit deze week zal stijgen naar 1350 patiënten.
“Op de IC’s is het nog redelijk rustig als er wordt gekeken naar coronapatiënten, zegt voorzitter V&VN IC Joke Dieperink-Van der Goot. “Maar het aantal stijgt wel.” Op de IC werden afgelopen week gemiddeld 39 covidpatiënten behandeld, 4 meer dan vorige week. Het percentage IC-bedden met covidpatiënten bedraagt 4,7% van de totale IC-capaciteit.
Joke Dieperink-Van der Goot: “De mensen die daar terechtkomen hebben nagenoeg allemaal ook onderliggend lijden. Dat is wat ik zelf zie én hoor. Het ziekteverzuim onder het personeel lijkt nog onder controle, maar ik hoor al wel weer vaker dat collega’s positief getest zijn. De meeste coronapatiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen, komen op de verpleegafdelingen terecht. Vorige week zijn er 874 patiënten op de verpleegafdelingen terecht gekomen.”
Coronathermometer
Vanwege de stijging van het aantal besmettingen heeft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid het alarmniveau van de coronathermometer veranderd. Van 'laag' naar 'verhoogd'. Die thermometer meet de druk op de samenleving en de zorg. Dat 'verhoogd' betekent de oproep om je aan de basisregels te houden, zoals handen wassen en thuis blijven bij klachten. Ook adviseert de overheid de kwetsbaren de herhaalprik te halen voor de nodige bescherming.
Ook in de verpleeghuizen stijgt het aantal besmettingen. Zo’n dertig procent van de locaties kent één of meer besmettingen; een week eerder was dat nog een kwart. Marita de Kleijne is voorzitter van V&VN Verzorgenden: ”Verpleeghuizen voeren weer laagdrempelig het mondneusmasker in. Bij de deuren worden voor de bezoekers de maskers neergelegd met het verzoek een masker te dragen. Aan collega’s wordt gevraagd om bij (lichte) verkoudheid tijdens het werk het mondneusmasker op te zetten.
Er zijn ook organisaties waar het mondneusmasker verplicht is en alweer weken is ingevoerd. We moeten alert blijven en anticiperen; vandaar dat dit beleid weer wordt ingezet. De professionals merken wel dat de bewoners aanzienlijk minder ziek zijn dan bij voorgaande coronagolven. Er zijn nog geen signalen van massaal ziekteverzuim als gevolg van besmettingen. Maar dat wil niet zeggen dat er voldoende personeel is.”
Meer besmettingen
Gemiddeld zijn in vorige week (week 40) 527 thuiswonende 70-plussers positief getest op covid. Dat zijn er ruim 200 meer per dag dan de week ervoor. Valerie Schipper, voorzitter van de afdeling V&VN Wijkverpleegkundigen en zelf ook wijkverpleegkundige, constateert een beperkte toename van het aantal besmettingen onder collega’s en bij cliënten. “Die laatste groep heeft dan vaak de besmetting opgelopen van kinderen of kleinkinderen.”
Op dit moment heerst ook een verkoudheidsvirus, vertelt Schipper. “Medewerkers in de wijk die negatief testen op covid, maar wel verkouden zijn, vragen we een mondneusmasker op te doen.” Er leek volgens Schipper enige terughoudendheid bij de professionals in de wijk om zich opnieuw te laten vaccineren tegen corona. “Maar nu ze zien dat het aantal coronagevallen toeneemt, is er behoorlijke animo voor de prik.”
Word lid en praat mee!
Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.