Hoe draag je een mondneusmasker?
- 22 oktober 2020
- Nieuwsbericht
- Coronavirus
- V&VN Algemeen
LET OP: VEILIGHEID VOOROP!
Update 26-01-2021: Onze veiligheid, en die van onze kwetsbare patiënten, moet altijd voorop staan. In alle sectoren van de zorg. Daarom is ons uitgangspunt: zorgverleners dragen een FFP2-mondmasker bij contact of werken met patiënten met COVID-19 of een verdenking daarvan. Hetzelfde geldt voor contact of werken met patiënten in hoog-risicosituaties. Daarnaast kan een FFP2-masker worden gedragen als de zorgprofessional een gevoel van onveiligheid ervaart bij het dragen van een andere type mondneusmasker dan FFP2. In alle overige situaties wordt een IIR-masker ingezet.
Ons standpunt is dat we mondneusmaskers altijd (preventief) gebruiken. Tenzij wij zelf op basis van onze eigen professionele afweging besluiten daarvan af te wijken.
Want onze veiligheid en die van onze kwetsbare patiënten moet altijd voorop staan. In de ziekenhuizen, de verpleeghuizen, de wijkverpleging, de huisartsenpraktijken, de verstandelijk gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg en alle andere sectoren. Lees hier ons volledige advies over het gebruik van PBM.
Draag dus altijd preventief een chirurgisch mondneusmasker type IIR. Twijfel je weleens hoe je ‘m opdoet? Wijkverpleegkundige Pauline Arts legt het uit in de video hieronder.
En de grootste mondneusmasker blunders? Je ziet ze in deze video.
V&VN Meldpunt
Heb jij als verpleegkundige of verzorgende zorgen, dilemma’s, knelpunten of ideeën die te maken hebben met het coronavirus? Laat het ons weten via het Meldpunt.
Word lid en praat mee!
Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.