Hoera! Patiëntgegevens acute nachtzorg nu beschikbaar

  • 8 oktober 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verpleegkundigen achter computer / planning

Wanneer een cliënt buiten kantooruren thuis acute zorg nodig heeft, is het cruciaal dat de zorgverlener over de juiste, actuele informatie beschikt. In Noord-Brabant, de Achterhoek en Friesland wordt hard gewerkt aan een nieuwe digitale gegevensuitwisseling voor avond-, nacht- en weekendzorg. “Dit is voor mij het mooiste voorbeeld van werken aan data-beschikbaarheid”, zegt Wikje Muller-Draaistra, Chief Nursing Information Officer (CNIO) bij KwadrantGroep in Friesland.

Wikje, die haar carrière begon als wijkverpleegkundige, richt zich nu vooral op digitale zorginnovaties. “Ik mis soms het directe cliëntcontact, maar als CNIO kan ik op grotere schaal invloed uitoefenen door slagen te maken met digitale gegevensuitwisseling en beschikbaarheid”, vertelt ze.

Een belangrijk project waarbij ze betrokken is, is de beschikbaarheid van cliëntgegevens voor de acute nachtzorg. “Tot een paar weken terug moesten verpleegkundigen met meerdere inlogcodes zoeken naar gegevens van een cliënt. Dit was lastig en leidde bij verpleegkundigen tot de nodige weerstand en ergernis. Maar vanaf 30 september kunnen ze de zorgaanvraag en actuele cliëntgegevens direct op hun telefoon inzien. Dat is een enorme verbetering.”

Bredere gegevensuitwisseling

Daarnaast werkt Wikje aan een bredere gegevensuitwisseling tussen verpleging en huisartsen, iets wat in Friesland in 2025 moet worden ingevoerd. “Het gaat hierbij om medische en verpleegkundige gegevens. Het is cruciaal dat we elkaars informatie kunnen inzien. Dan gaat het niet alleen om de persoonsgegevens, maar juist om medische en verpleegkundige informatie, zoals een bloedglucose-meting of behandelafspraken.”

Wikje is ook actief bij V&VN in de projectgroep ‘Eenheid van Taal’ en ze werkt samen met partijen als VWS, Actiz en IT-leveranciers om digitale gegevensuitwisseling verder te verbeteren. “Als we dit goed regelen, kunnen we kwaliteit van zorg verhogen, administratieve lasten verminderen en blijft er meer tijd over voor zorg. Daar kan niemand op tegen zijn.”

Wil je meer weten? Luister naar deze podcast!

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)