‘Ik zie veel frustratie op de werkvloer rondom long covid’

  • 2 juni 2022
  • Interview
  • V&VN Algemeen
170410 Mv Venvn Bernhoven T0I3588

Arboverpleegkundigen hebben sinds de uitbraak van de coronacrisis te maken met een nieuw soort aandoening bij cliënten: long covid. Marijke Roseboom is verpleegkundig specialist AGZ binnen de bedrijfsgezondheidszorg. Ze is werkzaam bij verschillende bedrijven en vertelt wat long covid betekent voor haar werk. “Het beloop van cliënten met long covid is heel verschillend: leefde je gezond of niet? Het maakt niet uit, het is echt willekeur.”

Sinds het begin van de coronacrisis in 2020, werkt Marijke met long covid cliënten. Ze ziet veel frustratie op de werkvloer rondom long covid: “Je ziet dat de werknemers na een lange periode thuiszitten graag verder willen, maar dat dat vaak niet lukt. Ze lopen hiermee tegen onbegrip aan bij hun werkgever, omdat de verwachtingen niet hetzelfde zijn. Ik kan dan beide partijen geruststellen, meedenken en advies geven. Ik help de werkgever en de werknemer met het stellen van realistische doelen. Samen komen we zo stapje voor stapje vooruit.”

Wat Marijke vooral opvalt, is hoe onvoorspelbaar de klachten van long covid kunnen zijn. “Bij andere ziektebeelden is het beloop bekender. Hierdoor is het duidelijker wat voor advies je kunt geven. Als iemand geopereerd is aan zijn schouder, zijn er twee scenario’s: het kan gaan ontsteken of niet, daar kun je vanuit gaan. Maar dit is met long covid heel anders, bij elke cliënt is het verloop anders.” Daarom wordt Marijke bij deze diagnose vaker voor advies gevraagd en moet ze nog creatiever op zoek naar oplossingen. “Dit heeft mijn werk veranderd en onzekerder gemaakt. Je kunt niet meer zomaar ergens vanuit gaan. Hierdoor is mijn werk veelzijdiger geworden. Het is voor mij ontzettend leerzaam.”

Ik help de werkgever en de werknemer met het stellen van realistische doelen. Samen komen we zo stapje voor stapje vooruit.

Marijke kijkt samen met de werkgever, werknemer en andere behandelaren wat mogelijk is als een cliënt met long covid weer aan de slag wil. “Aan verzorgenden die medicijnen rondbrengen, vraag ik bijvoorbeeld hoe zwaar de medicijnkar is. Als je zo’n zware kar door een lange gang moet duwen, is dit niet altijd haalbaar voor iemand met long covid. Ik let goed op de belastbaarheid. Dan adviseer ik bijvoorbeeld iemand om te helpen met het maken van de lunch en daarna weer naar huis te gaan. Ik merk vrijwel altijd dat werknemers willen werken, maar we moeten samen realistische doelen stellen.”

Preventie rondom corona speelt een grote rol in het werk van Marijke. Ze adviseert werkgevers over hoe zij werplekken goed kunnen inrichten, zodat er ruimte is om afstand te houden en ruimtes goed te ventileren. Ook geeft ze voorlichting over vaccineren, wandelroutes en handhygiëne. “Zo kunnen we voorkomen dat mensen ziek worden en uitvallen. Mijn rol bij preventie is bijna belangrijker dan de behandeling van cliënten die covid al hebben gehad.”

Word lid en praat mee!

Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)