Tropisch warm? Let op de kwetsbaren! Zes zorgtips

  • 8 augustus 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verpleegkundige Helpt Cliënt Met Eten

Hittealarm! Vanaf zondag 11 augustus stijgt de temperatuur naar hoge zomerse waarden. Een korte hittepiek op maandag zorgt waarschijnlijk voor een heel warme en benauwde dag. Wanneer het KNMI vier dagen achter elkaar 27 graden of meer voorspelt, treedt het Nationaal Hitteplan van het RIVM in werking. Maar, let nu al op de kwetsbaren.

Of het Nationaal Hitteplan van het RIVM in de komende dagen van kracht wordt, is nu nog niet te zeggen. Toch waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu om hoe dan ook al de nodige voorbereidingen te treffen voor kwetsbare groepen. Zij zijn immers extra kwetsbaar tijdens de hitte. Uitdroging en oververhitting liggen bijvoorbeeld op de loer.

Zes tips voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten
  • Maak een overzicht van cliënten en patiënten met een verhoogd risico. Denk aan mensen met hartfalen, overgewicht of een hoge leeftijd.
  • Zorg voor voldoende vochtinname. Laat cliënten en patiënten 2 tot 3 liter vocht drinken. Controleer de kleur van de urine. Is de urine erg donker, dan wijst dat op uitdroging.
  • Zorg voor afkoeling. Zoek luchtige kleding uit voor de patiënt of cliënt. Gebruik als het kan ventilatoren en airconditioners.
  • Schakel zo mogelijk mantelzorg in. Mantelzorgers kunnen erop letten of de naaste voldoende drinkt.
  • Wees creatief in het verlenen van zorg. Pas de zorgverlening aan aan de warmte. Denk aan de vroegere ‘tropenroosters’ op scholen. Begin in overleg een uur eerder met de zorg, omdat het dan koeler is.
  • Let ook op jezelf en je collega’s. Drink zelf ook voldoende. Omstandigheden bij cliënten thuis kunnen belastend en heet zijn. Niet iedereen heeft airco.

Regionale verschillen

In Nederland kunnen aanzienlijke regionale verschillen in temperatuur voorkomen. Het is daarom mogelijk dat het Nationaal Hitteplan per provincie in werking treedt.

Meer lezen? Klik hier

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)