‘Mensen verbloemen hun armoede nu vaker’

  • 15 juli 2024
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
V&VN 2 2024 Op Route Met Hanny 2
Illustratie © Monique Wijbrands

Binnen de oude stadssingel van Gouda wonen mensen in prachtige grachtenpanden én in sociale woningbouw. Verzorgende IG Hanny van den Berg heeft cliënten van alle rangen en standen. Een ochtend met haar mee op route, beschreven in een serie van drie delen. In deel 1 bezoekt Hanny onder anderen een cliënt met diabetes die onder financieel toezicht staat en een oncologiepatiënt die woont in een voormalig kaaspakhuisje van drie verdiepingen.

De gordijnen van de portiekwoning op tweehoog zijn nog dicht. Hier woont de eerste cliënt die verzorgende IG Hanny van den Berg (1962) vandaag bezoekt. Het is even na achten als ze aanbelt. De deur zwaait open. “Kom binnen, Hanny, kom binnen”, zegt de bewoonster van begin zestig. Ze heeft hulp nodig om insuline te spuiten.

Bij deze mevrouw vraagt Hanny geregeld of ze wel ontbijt. Dat is belangrijk voor haar suikerspiegel. Soms slaat mevrouw haar ontbijt over omdat ze geld wil sparen voor nieuwe stoelen. Ze staat onder financieel toezicht en heeft maar een beperkt budget om uit te geven.

Modern hofje

Hanny stapt weer op de fiets. Hier in het centrum van Gouda is dat het vervoersmiddel waar je overal mee komt. Al sinds haar achttiende werkt ze als verzorgende IG, vertelt ze onderweg. “Ik ben begonnen in de gezinszorg, maar ik heb ook in een verzorgingshuis gewerkt en in een expertisecentrum voor blinden en slechtzienden.” Nu werkt ze voor Vierstroom Zorg Thuis.

Haar tweede cliënt woont een paar straten verderop. De vrouw woont in een mooi ingerichte woning met een binnentuin, gelegen in een modern hofje. Ze heeft ernstige reuma. Daardoor kan ze haar armen nauwelijks gebruiken. Hanny komt haar uit bed helpen en zorgt voor het ontbijt. Met de traplift komt mevrouw naar beneden. “Koffie?”, vraagt ze terwijl ze naar het Nespresso-apparaat loopt. Opgewekt vertelt ze over de uitjes met een Zorgmaatje, de hulp van vrienden en de bezoekjes van haar dochter.

V&VN 2 2024 Op Route Met Hanny
Hanny van den Berg Illustratie © Monique Wijbrands

Kaaspakhuisje

Rond tien voor negen stapt Hanny van haar fiets in een smal straatje met oude gebouwen. Achter de bakstenen gevel gaat een prachtige woning schuil. Het huis telt drie verdiepingen. De oudere meneer die hier woont, wordt behandeld voor kanker. Hij vertelt dat het nu beter met hem gaat dan een paar maanden geleden toen de behandeling intensiever was. Hij loopt met een rollator vanwege evenwichtsproblemen.

Hanny helpt hem met douchen. Dat wil zeggen: hij kan het zelf, maar vanwege de kans op vallen, blijft Hanny erbij. Eenmaal beneden vertelt hij voluit over de leuke buurt waar hij woont. Zijn huis is een voormalig kaaspakhuisje. “We hebben goed contact met elkaar in ons buurtje.”

Bovenwoning

Even na half tien klopt Hanny aan bij een bovenwoning met uitzicht op het monumentale stadhuis van Gouda. De bewoner is 73. Ze helpt hem met de verzorging van zijn been en het aantrekken van zijn steunkousen. Hij heeft vaatproblemen, waardoor hij eerder ook wonden aan zijn been had. Die wonden zijn mede dankzij de verzorging nu dicht. Het been is nog wel rood.

Terwijl Hanny met hem bezig is, vertelt hij hoe het met hem en zijn familie gaat. En hoe blij hij is met de plek waar hij woont. “Je maakt hier alles mee wat in de stad gebeurt.” Hanny vertelt later dat hij het dringend advies heeft gekregen te stoppen met roken. “Maar dat lukt hem niet.”

Lees volgende week deel 2.

Bron: V&VN Magazine 2-2024 | Tekst: Rudolf Kleijn | Beeld: Monique Wijbrands

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)