V&VN Magazine: Ontwikkeling

  • 2 september 2024
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
Magazine Waaier

Hoe houden we ons werk leuk, interessant en uitdagend? En, wat is allemaal mogelijk binnen ons beroep, of in de verpleegkunde breed, om onze loopbaan een nieuwe impuls te geven en onze expertise op peil te houden? Dat lees je de nieuwste editie van V&VN Magazine, met als thema ‘Ontwikkeling’. Boordevol inspirerende verhalen en ervaringen van leergierige en ambitieuze verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten.

Neem Petra de Kruijff. Zij volgde een opleiding tot Eerst Verantwoordelijke Verzorgende, is Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie én ze zit in de Verzorgende en Verpleegkundige Adviesraad van het verpleeghuis waar ze werkt. “Ik ben wel het type dat af en toe geprikkeld moet worden om het leuk te houden.”

Verder in dit nummer o.a.:

Indrukwekkend cv

Vier voorbeelden van verpleegkundigen met een indrukwekkend cv omdat ze weigeren te aanvaarden dat je ook té ambitieus kunt zijn.

Interventieverpleegkundige Elise: “Als ik ergens trots op ben, dan is het wel dat we een Verpleegkundig Stafbestuur hebben in het ziekenhuis waar ik werk, het Medisch Spectrum Twente. En dat ik daar voorzitter van ben.”

Coördinerend verpleegkundige Johan Trouw: “Ik werk al sinds mijn zeventiende in de zorg, maar heb nooit vijf jaar hetzelfde gedaan. Dan begint het bij mij toch weer te kriebelen om iets nieuws te proberen.”

Verandering smaakt naar meer

Je kunt altijd zelf de regie nemen in je loopbaan en je kennis en ervaring vergroten. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een nieuwe baan in een andere zorgsetting: van het ziekenhuis naar de wijk, of van de wijk naar een verpleeghuis. Jeugdverpleegkundige Annelieke van Brakel: “In de gezinshulpverlening heb ik veel probleemgezinnen gezien. Nu ik op het consultatiebureau werk, schrik ik niet zo snel van dingen. Ik weet welke stappen ik moet zetten, zoals eerst rust inbouwen.”

Leren wat je nodig hebt

De zorgvraag wordt steeds complexer, het aantal zorgprofessionals neemt af en er is soms onvoldoende opleidingscapaciteit. Daarom voeren ziekenhuizen met maatgerichte modules (EPA's) een nieuwe manier van vervolgopleiden in. Naast een grote dosis flexibiliteit op de werkvloer biedt EPA-gericht opleiden de zorgprofessional een breed palet aan ontwikkelings- en loopbaanmogelijkheden. 

Lees verder onder de foto.

V&VN 3 24 27 1
Onder supervisie van EPA-opleider Jacqueline specialiseert kinderverpleegkundige Nadja zich tot brandwondenverpleegkundige Foto © Simon Lenskens

Zachte landing

Je eerste baan in de zorg is best spannend. Daarom vroeg wijkverpleegkundige Rosa Kloen haar eerste werkgever om een goede begeleiding. Die kreeg ze, mét resultaat. “Het gevoel dat ik mezelf steeds moet bewijzen is minder geworden.”

Zij maakt het verschil

Docent verpleegkunde Annabeth van Stroe begon haar loopbaan als inservice opgeleide verpleegkundige en werkte vervolgens op diverse ziekenhuisafdelingen. Maar ze wilde meer en is daarmee hét voorbeeld van een leven lang leren. Onlangs kreeg ze de prestigieuze Comenius Teaching Fellow-beurs toegekend. Hiermee gaat ze digitale zorgtechnologie op het onderwijsprogramma van de hbo-v zetten.

Kennistest: Hoe goed ken jij de nieuwste richtlijnadviezen?

Met de Grote Zorgtest van het Kennisinstituut V&VN toets je online drie keer per week snel en toegankelijk jouw kennis van de meeste recente richtlijnen. En leer je van je foute antwoorden. In dit magazine een voorproefje van vragen die je kunt verwachten. Doe de test!

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)