Praten over seksualiteit. Zo doe je dat! (deel 2)

  • 21 maart 2024
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
V&VN 1 2024 Monika Bisschop (1)
Monika Bisschop, wijkverpleegkundige stomazorg Foto © Maartje ter Horst

Praten over seksualiteit... veel verpleegkundigen en verzorgenden vinden een reden om dat uit de weg te gaan. Geen tijd, geen klik met de cliënt, niet het juiste moment. Toch is zo’n gesprek onderdeel van je werk, vinden vier collega’s die vertellen over een casus die ze is bijgebleven. In deel 2 van deze serie: Monika Bisschop (1991), wijkverpleegkundige stomazorg bij Icare Verpleging en Verzorging in Hoogeveen.

De casus

Vrouw (begin vijftig) had een colorectaal carcinoom en krijgt na een operatie een blijvend stoma. De intimiteit met haar man is daarna helemaal weg. Ze schaamt zich en durft dat niet met hem te bespreken. De echtgenoot zegt op zijn beurt dat zijn vrouw hem niet wilde betrekken bij de stomazorg. Hij heeft de stoma nog nooit gezien en houdt bewust afstand.

Monika: “Net thuis uit het ziekenhuis is de stomadrager nog overrompeld door de operatie. Vaak is het dan passender om pas na een aantal weken te vragen naar zaken als werken, sporten en dus ook seksualiteit. Dat kleed ik wel een beetje in. Dan vraag ik bijvoorbeeld of de cliënt de stoma al kan accepteren. En: ‘Wat vindt uw partner ervan?’ Als je dan dingen hoort die duiden op moeilijkheden rond intimiteit, kun je daarop doorvragen.

“De term ‘intimiteit’ klinkt wat vriendelijker dan dat ik direct vraag naar het seksleven. Wel benoem ik in het begin altijd dat een onderwerp als seksualiteit hoort bij stomazorg, dat dat heel normaal is. Daarmee geef je iemand een ingang om er later nog eens op terug te komen.

“Met deze mevrouw stond ik in de badkamer voor de stomazorg en ik vroeg hoe haar partner het nu vond. Ze reageerde zenuwachtig, maar uiteindelijk kwam haar verhaal los. Het bleek dat zij en haar man vooral eens hierover moesten praten met elkaar. Ik gaf haar de tip dat in de Stoma App een hoofdstuk staat over seksualiteit.

“Een paar weken later kreeg ik een vrolijk berichtje: nou, we hebben de stap genomen hoor! Je hoeft niet altijd alles te weten van je cliënten, maar dit was toch leuk om terug te horen.”

Bron: V&VN Magazine 1-2024 | Tekst: Jette Pellemans | Foto: Maartje ter Horst

231219 RL Veranderende Seksuele Gezondheid Poster Print A3 Deel1

Toolkit ‘Maak seksuele gezondheid bespreekbaar’

Het Kennisinstituut V&VN heeft samen met verpleegkundigen en verzorgenden de campagnetoolkit ‘Maak seksuele gezondheid bespreekbaar’ ontwikkeld.

De toolkit sluit aan op de richtlijn ‘Veranderende seksuele gezondheid’ en bevat praktische hulpmiddelen om met een zorgvrager een gesprek te voeren over seksualiteit, of verandering van de seksuele gezondheid. Denk aan zakkaartjes, een visueel overzicht van levensfasen en een gesprekskaart (met onder meer het PLISSIT-model).

Ook zijn er posters en vragenkaartjes die je helpen om hierover met je collega’s in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen. Zo help je eventuele taboes rondom seksualiteit te doorbreken.

Meer weten? Klik hier

Word lid en praat mee!

Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)