Jos de Blok van Buurtzorg: 'Verpleegkundigen en verzorgenden verdienen extra salaris'

  • 12 januari 2022
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
ANP 409546483 Jos de Blok
Foto © Merlijn Doomernik (ANP)

Verpleegkundigen en verzorgenden die werken bij Buurtzorg krijgen er allemaal een loonschaal bij. Directeur Jos de Blok hoopt dat zijn actie navolging krijgt bij andere zorgaanbieders. “Meer dan ooit is in de afgelopen twee jaar duidelijk geworden hoe belangrijk dit werk is. Verpleegkundigen en verzorgenden verdienen dit.”

Waar komt dit idee vandaan?

“Eerder dit jaar gooide ik er al eens een balletje over op via Twitter. Verpleegkundigen en verzorgenden hebben de afgelopen twee jaar meer dan ooit laten zien dat ze onmisbaar zijn. In Den Haag zag je in de tussentijd Kamerleden weglopen bij stemmingen die een beter salaris moesten regelen. Toen was ik al aan het bekijken wat we zelf konden bij Buurtzorg.”

Concreet: wat krijgen mensen er bij?

“Er werken bij Buurtzorg ongeveer 10.000 verpleegkundigen en verzorgenden die nu in aanmerking komen voor een extra schaal. Als het me lukt, worden dat er 15.000. De huishoudelijk verzorgenden neem ik graag mee in deze slag, maar de vergoedingen die we voor hun werk krijgen zijn helaas een stuk lager. Gemiddeld gaan mensen er bruto 500 euro per jaar op vooruit.”

Hoe betaal je dit?

“Door het werk zorgvuldiger over de dag te spreiden en te zorgen dat er meer variatie in de gemiddelde dag van een verpleegkundige of verzorgende zit. Een verpleegkundige die de hele dag bezig is met chronisch zieken doet mentaal en fysiek heel zwaar werk. Je krijgt een veel productievere dag als je er met diezelfde verpleegkundige voor zorgt dat hij bijvoorbeeld in de ochtend bezig is met chronisch zieke cliënten, maar in de middag tijd krijgt voor preventie van problemen. Gelukkig willen zorgverzekeraars tegenwoordig ook preventie vergoeden. Door die variatie wordt de dag optimaal besteed. Dat komt ook ten goede aan het verzuim. Dat is al laag, maar Buurtzorg geeft mensen een gezondheidsbudget, waarmee ze zelf kunnen werken aan hun inzetbaarheid. Dus ook op dat punt: autonomie bij de professional.

Verder hebben we de beschikbaarheid van buurtzorg in de nacht anders ingericht. Dat kostte vroeger veel tijd en energie van teams, maar nu is dat geregionaliseerd en dat werkt heel goed. Dat scheelt enorm veel tijd en geld.”

Het regeerakkoord heeft geen geld gereserveerd voor meer salaris in de zorg. Was je daar verbaasd over?

“Met alle miljarden die al naar de zorg gaan, moet je de vraag durven stellen of nog meer geld nodig is. Zorgaanbieders kunnen ook kritisch zijn op de manier waarop het nu beschikbare geld wordt uitgegeven. Door andere keuzes te maken, speel je geld vrij voor salarisverhogingen voor de beroepsgroepen die we meer moeten waarderen: verpleegkundigen en verzorgenden dus. Specialisten en psychiaters verdienen al best behoorlijk.”

Moeten andere zorgaanbieders dit ook doen?

“Als je wilt dat meer jonge mensen aan het werk willen als verpleegkundige of verzorgende en mensen wilt behouden die nu willen vertrekken: ja. En ik hoor ook dat er animo voor is. Alleen: Buurtzorg is geen traditionele zorgaanbieder dus kunnen wij sneller dit soort stappen zetten. Anderen werken met begrotingscycli die je niet zomaar doorbreekt. Maar ook voor traditionele zorgaanbieders geldt dat het kan als je kritisch naar je uitgaven kijkt.

Je kunt heel veel dingen minder doen, of anders. Ik noemde al de beschikbaarheid in de nacht, maar het verantwoorden van acties en werk kan ook veel minder: bij Buurtzorg laten we zien dat het loont om de experts die verpleegkundigen en verzorgenden zijn optimale verantwoordelijkheid te geven.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)