'Waar blijven de mondmaskers, minister?'
- 9 april 2020
- Nieuwsbericht
- Coronavirus
- V&VN Algemeen
Waar blijven de beschermende middelen voor verpleegkundigen en verzorgenden? Wanneer komen die middelen ook terecht bij onze collega’s in de wijkverpleging en de verpleeghuizen? Hoe moeten zij omgaan met het duivelse dilemma: stoppen we met zorg verlenen of accepteren we het risico dat we onze eigen patiënten besmetten? Terwijl het hier om de voor het virus meest kwetsbare groepen in onze samenleving gaat. Dit waren de hoofdvragen van het debat in de Tweede Kamer over de aanpak door de overheid van de corona-pandemie. De vraag wanneer er voldoende mondmaskers, spatbrillen en beschermende schorten zullen zijn, bleef helaas onbeantwoord.
V&VN kreeg de afgelopen weken honderden meldingen van verpleegkundigen en verzorgenden die geen of nauwelijks toegang krijgen tot beschermingsmiddelen. Onbeschermde verpleegkundigen en verzorgenden lopen niet alleen een risico zelf corona te krijgen, maar ook om een besmettingshaard van het virus te worden. We vroegen hier via de pers (onder andere in het NRC, De Telegraaf en het RTL Nieuws) aandacht voor, omdat we deze situatie onacceptabel vinden.
Daarnaast wil V&VN het RIVM helpen de richtlijnen beter toegankelijk, vindbaar én meer in samenhang te communiceren. We vinden het namelijk belangrijk dat daar onder zorgprofessionals geen verwarring over bestaat.
Tweede Kamer: collega’s in de knel
In het debat in de Tweede Kamer erkende minister De Jonge van VWS dat zorgprofessionals nu al in de knel komen door een gebrek aan beschermende middelen. Hij gaf aan dat de overheid werkt aan een betere verdeling van de beschermende middelen, dat er grote bestellingen (in het buitenland) worden gedaan én dat de productie in Nederland wordt opgestart. Deze maatregelen bieden op de korte termijn echter geen soelaas. En wanneer er wél voldoende middelen zullen zijn, kon het kabinet ook niet met zekerheid zeggen. De minister riep collega’s die in de knel komen op, zich te melden bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd of bij V&VN.
V&VN-voorzitter Gerton Heyne: “Het is belangrijk dat er snel voldoende beschermende middelen beschikbaar komen. De inkoop moet beter, de productie moet beter en de distributie moet beter. Zodat die middelen zo snel mogelijk terecht komen bij de verzorgenden en verpleegkundigen die ze zo hard nodig hebben. Blijf je daarom bij ons melden als je middelen tekort komt of voor dilemma’s komt te staan. Wij zorgen dat VWS, de werkgevers, de bonden, andere beroepsverenigingen en alle andere partijen niet om jouw boodschap heen kunnen.”
Word lid en praat mee!
Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.