Coronavirus

Verpleegkundige met mondkapje (Robin Utrecht, ANP)

In het hele land hebben verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten direct of indirect met het coronavirus (COVID-19) te maken. Op deze pagina vind je onze publicaties en activiteiten omtrent het virus.

Family G7e41c4555 1280 pixabay quarantaine thuisblijven

Quarantaine

Vanwege het hoge verzuim onder zorgmedewerkers en de uitval van collega's die in quarantaine moeten, terwijl ze niet ziek zijn, wordt het nog moeilijker om de roosters rond te krijgen. De quarantaineregels zijn de afgelopen tijd een aantal keer aangepast. Hoe het precies zit? Op de websites van het RIVM en het ministerie van VWS lees je de huidige quarantaineregels en de uitzonderingen daarop.

Vrouw met FFP2-masker op

Mondneusmaskers

Onze veiligheid en die van onze kwetsbare patiënten staan altijd voorop. In alle sectoren van de zorg. Daarom is ons uitgangspunt: zorgverleners dragen een FFP2-mondmasker bij contact of werken met patiënten, cliënten of bewoners met COVID-19 of een verdenking daarvan. Hetzelfde geldt voor contact of werken met patiënten in hoog-risicosituaties. Dat blijft zo.

In alle overige situaties wordt uit voorzorg een IIR-masker ingezet zolang de situatie in een regio “zorgelijk”, “ernstig” of “zeer ernstig” is. Op dit moment (16 juni 2021) is de situatie in alle regio’s “zorgelijk”, “ernstig” of “zeer ernstig”. Zolang dit het geval is, blijven we dus preventief IIR-maskers dragen. Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen op basis van hun professionele inzicht hiervan afwijken als dit nodig is.

Coronavirus: Gezamenlijk advies V&VN en vakbonden over gebruik mondneusmasker (Arie Kievit, ANP)
  • V&VN Algemeen

Richtlijnen per sector

In het hele land hebben verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten direct of indirect met het coronavirus (COVID-19) te maken. Op deze pagina vind je alle richtlijnen per sector.

Meldpunt

Heb jij als verpleegkundige of verzorgende zorgen, dilemma’s, knelpunten of ideeën die te maken hebben met het coronavirus? Laat het ons weten door het formulier in te vullen!

Intensive Care verpleegkundige met beschermingsmiddelen voor coronavirus (Jeffrey Groeneweg, ANP)
  • V&VN Algemeen

Coronavaccinatie

Het coronavirus wordt sinds het begin van dit jaar bestreden met een uitgebreid vaccinatieprogramma. Inmiddels is bijna iedereen die dat wilde via een van de vier vaccins – Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Janssen – beschermd tegen het virus.
Coronavirus testen met beschermingsmiddelen (ANP, Robin Utrecht)

Nieuws over het coronavirus

Bekijk hier het laatste nieuws over het coronavirus.

MV191125 Venvn Beeldbank GGZ 71A9606
  • V&VN Algemeen

Coronavirus: overzicht leermiddelen, scholingen en kennispleinen

Het coronavirus of Covid-19 leidt tot veel onzekerheid en vragen bij vrijwel alle medewerkers in de zorg. Op deze pagina een overzicht van leermiddelen, scholingen en kennispleinen die je (hopelijk) verder kunnen helpen.
MV191120 Venvn Bethem T0I5086
  • V&VN Algemeen

Extra ondersteuning voor cliënten in coronatijd

Hoe zorg je voor extra ondersteuning voor cliënten in tijden van corona? Er zijn veel tools, leermiddelen en kennisplatformen beschikbaar die hierbij kunnen helpen. We zetten een aantal voorbeelden op een rij.
Wijkverpleging_portret_2
  • V&VN Algemeen

Psychische ondersteuning in coronatijden

Werken in de zorg tijdens de coronacrisis vraagt veel van verpleegkundigen en verzorgenden. Goede psychische begeleiding is van levensbelang, in alle sectoren van de zorg. Tijdens én na de coronacrisis moet er aandacht en ondersteuning zijn voor verpleegkundigen en verzorgenden met psychische klachten.
Palliatieve Zorg In Tijden Van Corona
  • V&VN Algemeen

Palliatieve zorg in tijden van corona

Via het meldpunt van V&VN komen veel zorgen en vragen binnen over werken in tijden van corona. Ook over het begeleiden van patiënten en hun familieleden in de palliatieve- en de stervensfase. We lichten een aantal relevante vragen uit.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!