Historisch College FNI

1962

Het Florence Nightingale Instituut opende in 1998 zijn deuren als het Nationaal Museum Verpleging in Verzorging in Angerlo. In 2002 verhuisde het museum naar het Witte Huis in Zetten. Sinds 2014 is het museum, onder de naam Florence Nightingale Instituut (FNI), als eerste én enige museum in het Nederlands museumregister volledig digitaal. Per januari 2020 is het FNI samengegaan met V&VN.

Het online-museum (FNI.nl), stimuleert verpleegkundig historisch onderzoek en fungeert als spil in het netwerk van betrokken verpleegkundig- en medisch historici. Het belangrijkste doel van het museum is het borgen en uitdragen van de geschiedenis van de verpleging en verzorging in Nederland.

F0492

Tentoonstellingen

Op FNI.nl lanceren wij regelmatig nieuwe tentoonstellingen over de geschiedenis van de verpleging en verzorging. Heb jij ideeën voor een nieuwe tentoonstelling? Of mis je iets op de website? Laat het ons weten via fni@venvn.nl! 

Onze recente tentoonstellingen:

 

 

Beeld Bij Mia

Onderzoek naar de geschiedenis van de wijkverpleging

Sinds 2022 werkt Mia Vrijens als historicus-onderzoeker bij V&VN en voor het Historisch College FNI. Dit is mede mogelijk gemaakt door Stichting Else. Mia doet in deze functie specifiek onderzoek naar de geschiedenis van de wijkverpleging binnen de museumcollectie van het Historisch College FNI, en daarbuiten. Voor V&VN verzorgt ze publiekshistorische publicaties over de wijkverpleging voor verscheidene sociale-mediakanalen en voor (historische of verpleegkundige) vakbladen. Daarnaast assisteert Mia FNI-conservator Hugo Schalkwijk in zijn werkzaamheden.

In 2024 werkt Mia met name aan een oral history-project met als doel (mondelinge) verhalen van wijkverpleegkundigen aan de museumcollectie van FNI toe te voegen. Dit onderzoek wordt gefinancierd met een Museumbeurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Het Historisch College FNI

Hugo Schalkwijk, conservator, heeft de dagelijkse leiding over het museum. Hij wordt hierin bijgestaan door historicus-onderzoeker Mia Vrijens en het Historisch College. Dat college bestaat uit toonaangevende verpleegkundigen, historici en erfgoedspecialisten en vormt de spil in een kennisnetwerk omtrent de geschiedenis van de verpleging en verzorging. Het College gaat actief de samenwerking aan met andere organisaties zoals Stichting Historisch Verpleegkundig BezitStichting ElseStichting Zuster Vernede, Rijksmuseum Boerhaave en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Naast het college ondersteunen vrijwilligers en stagiaires het museum FNI.nl. 

Leden van het Historisch College FNI:

  • Dr. Pieterbas Lalleman, voorzitter (verpleegkundige, lector leiderschap bij Fontys Hogescholen)
  • Prof. dr. Manon Parry (hoogleraar medische geschiedenis VU, assistent professor publieksgeschiedenis UvA)
  • Em. Prof. Petrie Roodbol (verpleegkundige, emeritus-hoogleraar verplegingswetenschappen)
  • Drs. Bart Grob (conservator biologie en geneeskunde, Rijksmuseum Boerhaave)
  • Drs. Mireille Hoffmann (verpleegkundige, Promovenda geschiedenis RU, docent verpleegkunde HAN)
  • Drs. Hanna Pennock (senior adviseur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) 
  • Drs. Jet Spits (publiekshistoricus, historisch onderzoeker Leiderschap in de Verpleegkunde bij Fontys Hogescholen)
Bekijk de bio's

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)