Indrukwekkend cv (deel 4)

  • 9 oktober 2024
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
V&VN 3 24 10 1 Websitecut
Verpleegkundige Anne Bart Jansen, teamleider op de Intensive Care en vicevoorzitter van Verpleegkundig Stafbestuur OLVG Foto © Mark Prins

Verpleegkunde is een prachtvak. Waarin je een prachtige loopbaan kunt hebben, zo kun je lezen in het nieuwste V&VN Magazine. In een portretserie van vier delen laten we verpleegkundigen aan het woord die weigeren te aanvaarden dat je té ambitieus kunt zijn. In deel 4 Anne Bart Jansen (1981). Hij is teamleider op de Intensive Care van het OLVG in Amsterdam en vicevoorzitter van het Verpleegkundig Stafbestuur. "Beleid of inhoud, allebei superleuk."

“Ik ben pas op latere leeftijd de verpleegkunde ingegaan via een duale opleiding. Ik heb nooit een uitgestippeld loopbaanplan gehad. Het is allemaal vrij organisch gegaan. Eerst werkte ik twee jaar op de algemene afdeling. Toen ging ik naar de Intensive Care. Daar werd ik meewerkend teamleider. In 2021 is ons Verpleegkundig Stafbestuur opgericht. Daar ben ik vicevoorzitter van.

“Ik vind het een belangrijke ontwikkeling dat we zo’n bestuur hebben. Het draagt bij aan de professionalisering van de verpleegkunde. Het stimuleert ook tot meer samenwerking tussen verpleegkundigen. We zullen gezamenlijk moeten bijdragen aan het beleid. Nu zijn de afdelingen in het ziekenhuis vaak eilandjes. Dat willen we doorbreken. Het ziekenhuisbeleid wordt nu meer afgestemd vanuit het perspectief van de verpleegkundigen. Daardoor wordt het voor ons uitvoerbaarder.”

Lef om je uit te spreken

“Een trainer gaf mij – in mijn rol als vicevoorzitter – de tip om goed naar anderen te luisteren. Én om het lef te hebben mezelf uit te spreken. Ik zit aan de beleidstafel met managers en artsen. Dan is het best spannend om jezelf uit te spreken. Maar ik weet dat het belangrijk is het wel te doen. Want het zorgbeleid moet niet door bijvoorbeeld alleen artsen worden opgesteld. Ik zou me dus graag willen doorontwikkelen op het gebied van persoonlijk leiderschap.

“Bij mij leeft het eeuwige dilemma: ga ik meer de beleidskant op, of blijf ik meer op de inhoud zitten? Ik vind allebei superleuk. Ik zou bijvoorbeeld verpleegkundig specialist kunnen worden. Maar de organisatiekant en het leidinggeven vind ik óók heel leuk.

“Nu ontwikkel ik mezelf vooral in het managen en de beleidskant, maar ik merk dat ik de inhoud niet kan loslaten. Maar als ik erover uit ben en iets wil, dan ga ik er ook echt voor.”

Bron: V&VN Magazine 3-2024 | Tekst: Jorieke van Noorloos | Beeld: Mark Prins

Lees ook deel 1 over interventieverpleegkundige Elise Veenhoven: “Door me te ontwikkelen, groei ik ook persoonlijk.”
Lees ook deel 2 over Johan Trouw, coördinerend verpleegkundige in een woonzorgcentrum: “Na vijf jaar kriebelt het weer.”
Lees ook deel 3 over Vicky Mouthaan, verpleegkundig specialist ggz en regiebehandelaar bij de militaire ggz. En vicevoorzitter van V&VN Verpleegkundig Specialisten. "Gooi mij maar in het diepe."

computer - e-learning

Kwaliteitsregister V&V

Het Kwaliteitsregister V&V is een hulpmiddel waarmee je activiteiten op het gebied van leren en ontwikkelen kunt vastleggen in een persoonlijk portfolio.

Heb je je nog niet aangemeld? Kijk dan hier.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd