V&VN Magazine: Seksuele gezondheid
- 7 maart 2024
- V&VN magazine
- V&VN Algemeen
"Seksuele gezondheid komt op onze somatische afdeling regelmatig aan de orde. We zien het niet als een taboe, maar toch is er soms een drempel om dit bespreekbaar te maken", zegt Stacey Semedo (24). Ze staat op de cover van het nieuwste nummer van V&VN Magazine, met als thema seksuele gezondheid. Stacey, teammanager in verpleeghuis Evean/Oostergouw, en haar team wilden meer leren over omgaan met seksualiteit in de ouderenzorg. Nu is er meer begrip voor de bewoners met seksuele behoeften.
Seksuele gezondheid gaat over lichamelijk, mentaal en sociaal welzijn rond seksualiteit. Veel patiënten ervaren een veranderde seksuele gezondheid en lijden daaronder. Daarom is het belangrijk dit met hen bespreekbaar maken. Want seksuele gezondheid bepaalt mede de kwaliteit van leven. Lees in V&VN Magazine hoe verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten uit diverse sectoren in gesprek gingen over seksualiteit. “Als je er zelf over begint, reageert de patiënt er vaak normaal en open op.”
In dit nummer o.a.:
Praten over seksualiteit. Zo doe je dat!
Praten over seksualiteit... veel verpleegkundigen en verzorgenden vinden een reden om dat uit de weg te gaan. Geen tijd, geen klik met de cliënt, niet het juiste moment. Toch is zo’n gesprek onderdeel van je werk, vinden vier collega’s die vertellen over een casus die ze is bijgebleven.
-> Hans-Erik Nobel, verpleegkundig consulent hiv: “In zo'n eerste gesprek neem ik de tijd om informatie te geven rondom hiv en vraag ik permissie om vragen rondom seksualiteit te stellen.”
-> Monika Bisschop, wijkverpleegkundige stomazorg: “De term ‘intimiteit’ klinkt wat vriendelijker dan dat ik direct vraag naar het seksleven.”
-> Geert Caminada, verpleegkundig specialist ggz: “Medicijngebruik en de bijwerkingen daarvan zijn een goed haakje.”
-> Tessa Goorsenberg, jeugdverpleegkundige en gezonde-schooladviseur: “Online stuurden ze elkaar spannende foto’s. Dit deelde ze verder met niemand. Dan gaan mijn voelsprieten uit.”
‘Je ziet de liefde weer opbloeien’
Voor oncologiepatiënten is seksualiteit vaak niet het eerste wat ze bij hun partner ter sprake brengen. Terwijl het voor beiden fijn kan zijn als ze intiem met elkaar blijven. Oncologieverpleegkundigen Lobke Börger en Ivonne Oomen geven seksuologisch advies.
Gen Z en seks
“Jongeren hebben het idee dat gonorroe net als chlamydia vanzelf verdwijnt, maar dat doet het dus niet.” Dat zegt sociaal verpleegkundige Inge van Zundert. Jongeren onder de 25 zijn positief over hoe zij seks beleven. Ze geven hun seksleven gemiddeld een 7. Minder goed nieuws is dat ‘Gen Z’ steeds minder de pil en condooms gebruikt.
‘Soms is bij elkaar zitten al genoeg’
Inge Börger-Pouw (62) is verzorgende IG in verpleeghuis ’t Kloosterhof in Aalsmeer. Ze zet zich in om de seksuele gezondheid van bewoners en hun partner te verbeteren, te beginnen bij meer onderlinge intimiteit. “Wie mantelzorger is geweest, ziet zijn of haar partner bijna niet meer als partner, maar als een zieke die verzorgd moet worden.”
‘Help de cliënt om te gaan met seksuele gevoelens’
Verpleegkundige en ethicus Hans van Dartel pleit ervoor om verlangen naar seksualiteit te blijven zien als een positieve menselijke eigenschap. “Ook cliënten met een verstandelijke beperking of dementie kun je ondersteunen in het hebben van fijne ervaringen.”
Veranderde seksualiteit
Makkelijk is het niet om seksualiteit te bespreken met je patiënt of cliënt. Toch kan een gesprek of simpele oplossing een groot verschil maken. Weet jij hoe je dat het beste aanpakt? Doe de test!
Word lid en praat mee!
Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.