V&VN Magazine: Trauma

  • 22 oktober 2020
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
V&VN Magazine #4: Trauma

In een crisissituatie is het mindset op nul en gaan,’ vertelt militair verpleegkundige Melisa Soerowidjojo. In deze editie van V&VN Magazine vertellen de verpleegkundigen en verzorgenden die patiënten zien met zwaar letsel over werken in de acute keten. En over wat zij meemaakten in coronatijd. Ook nemen we psychisch trauma onder de loep. Hoe ga je om met cliënten met oorlogstrauma’s? En wat als je zelf last krijgt van een aangrijpende ervaring tijdens je werk? In deze editie ook: de laatste corona-inzichten. Je leest het in V&VN Magazine.

In dit nummer

'In een crisissituatie is het mindset op nul en gaan'

"Het moment dat hij voor de tweede keer aan beademing moest was voor mij een breekpunt. Ik heb mijn dienst niet afgemaakt en stortte in." In het coverinterview vertelt militair verpleegkundige Melisa Soerowidjojo hoe het is om te werken in coronatijd.

Lees het interview met Melisa

Gezichten van de acute keten

De gevolgen van een ongeluk kunnen groot zijn. Zeven verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten uit de acute keten vertellen hoe zij patiënten met zwaar letsel opvangen. Van verpleegkundig centralist tot revalidatieverzorgende.

1. Verpleegkundig centralist

Tamara Weggeman (32) werkt nu vier jaar als verpleegkundig centralist op de Meldkamer Ambulancezorg in Rotterdam.

Lees het interview met Tamara

 

V&VN Magazine over trauma: ambulanceverpleegkundige Malou

2. Ambulanceverpleegkundige

Malou Nawijn (30) is ambulanceverpleegkundige bij GGD Flevoland.

Lees het interview met Malou

 

3. SEH-verpleegkundige

Ilse de Vries (45) is verpleegkundig specialist acute zorg op de spoedeisende hulp van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam.

Lees het interview met Ilse

Wat we weten van corona

Ondanks alle maatregelen bevinden we ons in de tweede coronagolf. Wat hebben we inmiddels geleerd? In deel twee van de reeks de laatste inzichten over besmetting, behandeling en nazorg.

Lees dit artikel

‘De grofste grappen luchten het meeste op’

Verpleegkundig specialist Henriëtte Markink behandelt patiënten met psychotrauma en met stressgerelateerde stoornissen. In haar werk hoort ze veel pittige verhalen, vaak over zaken die haar patiënten als klein kind meemaakten. “De ggz én de reguliere gezondheidszorg zouden veel meer met een traumabril naar patiënten moeten kijken.”

Lees het interview met Henriëtte

‘Opeens was ik zelf slachtoffer’

Soms word je in je werk ineens geconfronteerd met agressie. Jacqueline en Leonie maakten dat mee en worstelden lang met die traumatische ervaring. Hoe kwamen ze er weer bovenop?

Lees het interview met Jacqueline en Leonie

Oorlogsgruwelen

Op Bronbeek, het koninklijk tehuis voor oud-militairen in Arnhem, wonen oude veteranen die in oorlogsgebieden zijn ingezet. Vaak zwijgen ze hun hele leven over wat ze daar hebben meegemaakt. Maar op onverwachte momenten vertellen ze verzorgende Wilma Poortman over de gruwelen die ze hebben doorstaan. Ze leerde veel over omgaan met bewoners met trauma’s.

Lees het interview met Wilma

Op de traumahelikopter

Karel van der Klis werkt al 25 jaar als verpleegkundige op de traumahelikopter. Hij vertelt over een schietdrama in Alphen aan den Rijn waarbij Karel en zijn team op zoek gingen naar de slachtoffers. “Wij arriveerden als tweede hulpdienst. Een chaos. Het leek wel een Hitchcock-scenario. Ik herinner me muren vol kogelgaten, de grond bezaaid met patronen. Heel surrealistisch. En ik herinner me de doodse stilte.”

Lees het interview met Karel

Wat weet jij van brandwondenzorg?

Ieder jaar worden ongeveer 5.000 mensen op de spoedeisende hulp behandeld na brandwondenletsel. En 92.000 mensen bezoeken jaarlijks de huisarts na het oplopen van een brandwond. Hoewel brandwonden veel voorkomen, zien zorgprofessionals buiten de specialistische brandwondenzorg meestal weinig patiënten met brandwonden, waardoor er ook weinig ervaring met het behandelen van brandwonden wordt opgedaan. Wat weet jij eigenlijk over dit onderwerp?

Doe de test

Opkrabbelen na val met e-bike

Steeds meer ouderen belanden na een ongeval met de e-bike op de spoedeisende hulp. Dat de impact van zo’n ongeluk ook op psychosociaal vlak groot is, ontdekte Lilian Vloet, verpleegkundedocent en lector aan de HAN.

En meer!

Word lid en praat mee!

Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)