Meetinstrumenten
Pijnmeten en Pijanamnese (volwassenen)
Basisinformatie over pijnmeten
Pijn is een thema in het VMS Veiligheidsprogramma en ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft “pijn na een operatie” al sinds 2003 opgenomen in de basisset prestatie-indicatoren voor de ziekenhuizen. De basis voor een goede pijnbehandeling is de vroege herkenning van pijn. Door middel van gestandaardiseerde pijnmeting kan zo nodig de behandeling ingezet en geëvalueerd worden. Echter er staan ons verschillende instrumenten ter beschikking die op verschillende manieren gebruikt worden.
Pijnanamnese (volwassenen)
De pijnanamnese is een handig en goed hulpmiddel om pijn en de problemen daarom heen in kaart te brengen. Het is een verpleegkundig meetinstrument. In korte tijd krijgt u veel informatie over de pijn van uw cliënt/patiënt. Deze pijnanamnese is niet bedoeld voor jonge kinderen en mensen met cognitieve beperkingen. U kunt de pijnanamnese zelf afnemen of u kunt de cliënt/patiënt vragen om deze in te vullen. De handleiding geeft u informatie over het gebruik van de pijnanamnese.
De anamnese uit 2006 is nog steeds actueel
U kunt deze beide formulieren downloaden via onderstaande links:
Pijnanamnese
Pijnanamnese Handleiding
Handige informatie en documenten
Voor diverse patiëntengroepen is nadere informatie beschikbaar:
Volwassenen met een uitingsbeperking en licht dementerenden:
REPOS Instructiekaart
REPOS Metingen
REPOS Beslisboom
Ouderen:
DOLOPLUS-2 Schaal
DOLOPLUS-2 Lexicon
DOLOPLUS-2 Handleiding
Ouderen met dementie:
Pacslac D
PAINAD
Kinderen:
FLACC
FLACC Handleiding
COMFORT
COMFORT, e-learning
Pijnanamnese Kind
Pijnanamnese Kind, Handleiding
Word lid en praat mee!
Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.